Infiintari firme, modificari acte firma, infiintari asociatii si fundatii - Constituiri Firme

Asociatii si fundatii

Asociatiile si Fundatiile sunt asemenatoare din multe puncte de vedere ca structura si functionalitate insa au si cateva elemente importante care la deosebesc, si anume: asociatiile se pot constitui in vederea realizarii unor activitati de interes general sau comunitar, dar si al unor activitati desfasurate in interes personal, neptarimonial al membrilor lor, in timp ce fundatiile sunt dedicate exclusiv scopurilor permanent altruiste, astfel incat ele nu pot fi niciodata initiate pentru castigul findatorilor ei

Asociatia este constituita la initiativa a minimum 3 membri fondatori care, pe baza unei intelegeri, pun in comun si fara drept de restituire contributia materiala, cunostintele sau aportul lor in munca pentru realizarea unor activitati in interes general, comunitar sau, dupa caz, in interesul lor personal dar nepatrimonial.

Patrimoniul necesar pentru infiintarea unei asociatii este reprezentat de echivalentul unui salariu minim brut pe economie la data infiintarii.

Asociatia ia fiinta prin inregistrarea ei in Registrul Asociatii si Fundatiilor ce se afla la grefa Judecatoriei in circumscriptia careia se regaseste sediul asociatiei.

Primul pas in infiintarea unei asociatii este obtinerea dovezii disponibilitatii denumirii pe care o puteti procura de la Ministerul Justitiei si este valabila maxim 3 luni.

Ulterior obtinerii rezervarii denimirii asociatiei, trebuie sa va gasiti un spatiu pentru stabilirea sediului asociatiei si sa redactati documentele aferente folositii acestuia (ctr. inchiriere/comodat, etc.).  Abia dupa ce aveti toate cele metionate mai sus veti putea redacta Actul Constitutiv si Statutul Asociatiei si veti putea depune actele la instanta de judecata in vederea infiintarii acesteia.

Fundatia este constituita de una sau mai multe persoane care, pe baza unui act juridic constituie un patrimoniu afectat, in mod permanent si irevocabil, realizarii unui scop de interes general sau, dupa caz, comunitar.

Patrimoniul initial pentru infiintarea fundatiei trebuie sa includa bunuri in natura sau in numerar, a caror valoare totala sa fie de cel putin 100 de ori salariul minim brut pe economie, la data constituirii fundatiei, cu exceptia cazului fundatiilor al caror scop exclusiv este efectuarea operatiunilor de colectare de fonduri care sa fie puse la dispozitia altor asociatii sau fundatii, in vederea realizarii de programe de catre acestea din urma, caz in care patrimoniul initial poate avea o valoare totala de cel putin 20 de ori salariul minim brut pe economie.

In mod uzual, asociatiile sunt vazute ca structuri democratice, pe cand fundatiile sunt prin definitie o structura nedemocratica, ce reflecta vointa fondatorului/ fondatorilor.

Pentru toate demersurile ce tin de infiintarea unei asociatii/fundatii, echipa noastra va sta la dispozitie.